Vadas palóc vidékről recept
2015. április 17. írta: Kránicz Györgyi

Vadas palóc vidékről recept







hozzávalók / 4 adag
1 kg sertéscomb (vagy vaddisznóhús)
0.5 dl olívaolaj
1 ek nádcukor
1 nagy fej vöröshagyma
2 közepes db fehérrépa
5 közepes db sárgarépa
5 db halványító zeller (zeller gumó épp nem volt itthon)
3 db babérlevél
6 db borókabogyó
10 szem fekete bors
0.5 dl fehérbor (száraz)
1 dl tejföl
1 tk mustár (dijoni)
só ízlés szerint
1 kk balzsamecet

elkészítés

A zöldségeket megtisztítjuk, a répaféléket és az angol zellert szeleteljük, a hagymát kockára vágjuk.
A húsokat megtisztítjuk minden az ételbe nem illő hártyától, és feldaraboljuk kb. ujjnyi vastag szeletekre.
Mivel a kuktám alapterülete kicsi, felforrósítunk egy serpenyőben kevés olívaolajat, és a hússzeletek mindkét oldalát megkérgezzük (szép pirosra sütjük) az olajon, ha szükséges, több részletben, hogy kényelmesen elférjenek, süljenek, és ne főjenek, majd átköltöztetjük a kuktába.
A hússütés után maradt olajban evőkanálnyi nádcukrot karamellizálunk, hozzáadjuk a hagymát, és üvegesre dinszteljük.
Hozzátesszük a zöldségeket, kicsit átpirítjuk őket, sózzuk, borsozzuk, az egészet beleöntjük a hússzeletek mellé a kuktába, melléjük tesszük a teatojásba zárt fűszereket (szemes bors, borókabogyó és babérlevél), és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje.
Rátesszük a kukta fedelét, és sípolástól számítva fél órán át főzzük.
Kiengedjük a gőzt a kuktából, levesszük a fedelét, hozzáöntjük a bort, és még pár percig főzzük, hogy a bor alkohol tartalma elillanjon.
Kivesszük a húsokat és a teatojásba zárt fűszereket, a maradékot botmixerrel (vagy blenderben) simára pürésítjük a tejföllel, mustárral és balzsamecettel, megkóstoljuk, ha szükséges, ízesítjük.
Visszatesszük a mártásba a húsokat, és zsemlegombóccal vagy főtt makarónival tálaljuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://gyorgyisegek.blog.hu/api/trackback/id/tr117543466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása