. Gyógyhatásai
Rendkívül széles körű a felhasználása. Leginkább vértolulásra, magas vérnyomásra, érelmeszesedésre és szívritmus szabályozásra használjuk. Az erek áteresztő képességét javítja, ezáltal jó szédülésre, fülzúgásra, visszérre, javítja a koncentrációs képességet. Vízhajtó hatása is van. Mindenféle seb,-méh,-tüdő,-orrvérzést csillapít. Köhögésre, szamárköhögésre, asztmatikus és egyéb görcsökre jó. Nyugtató hatása miatt epilepsziás rohamok megelőzésére, fejfájásra is használjuk.Javítja az immunrendszer működését. A méh izomzatát erősíti, növeli a pete megtapadásának esélyét, a fogamzást. Kis mértékben csökkenti a vér cukorszintjét, cukorbetegeknek is ajánlott.
FELHASZNÁLÁSA
6. Felhasználása
Gyógytea:
A fagyöngyből soha nem készítünk forró teát. A szárított növényből 3 grammot, egy csapott evőkanálnyit leöntünk 2,5 dl desztillált vagy más mészmentes hideg vízzel, és 12 órán keresztül lefedve áztatjuk. Célszerű este beáztatni, reggel leszűrni és hidegen vagy langyosra melegítve fogyasztani lehetőleg étkezés előtt.
Magas vérnyomásra, érelmeszesedésre napi egy csészével reggel éhgyomorra. Szívbetegeknek hetente 1-3-szor egy csészével lefekvés előtt. Ingadozó vérnyomásra hetente 2-3-szor éhgyomorra. Méherősítésre napi 3-szor 1 mokkáskanál tinktúra 4 héten keresztül Megelőzésként, immunerősítésre havonta 2-3 csésze is elegendő, melyet a fent
leírt módon kell elkészíteni és fogyasztani.
KÜLSŐLEG
Külsőleg:
Meleg borogatást készíthetünk leveléből és összezúzott bogyójából érszűkületre, visszérre, ízületi fájdalmakra.
KUTATÁSOK
Rosszindulatú betegségek gyógyításában már a híres svájci orvos, Rudolf Steiner (1861-1925) is használta. Legújabb németországi kutatások szerint a fagyöngy citosztatikus (sejtvédő) és immunerősítő tulajdonságokkal rendelkezik, gátolja az áttétek kialakulását.
HATÓANYAGA
2. Hatóanyagai
Flavonoidok, kávésav, szaponin, alkaloidák, gyanta, kolin, acetilkolin, lektin, polipeptid, viszkotoxin, termésében poliszacharidok. A lektin és a viszkotoxin nagy adagban mérgező tulajdonságúak, ezért a napi adagolást szigorúan be kell tartani és semmilyen körülmények között nem szabad túllépni!
Rendkívül széles körű a felhasználása. Leginkább vértolulásra, magas vérnyomásra, érelmeszesedésre és szívritmus szabályozásra használjuk. Az erek áteresztő képességét javítja, ezáltal jó szédülésre, fülzúgásra, visszérre, javítja a koncentrációs képességet. Vízhajtó hatása is van. Mindenféle seb,-méh,-tüdő,-orrvérzést csillapít. Köhögésre, szamárköhögésre, asztmatikus és egyéb görcsökre jó. Nyugtató hatása miatt epilepsziás rohamok megelőzésére, fejfájásra is használjuk.Javítja az immunrendszer működését. A méh izomzatát erősíti, növeli a pete megtapadásának esélyét, a fogamzást. Kis mértékben csökkenti a vér cukorszintjét, cukorbetegeknek is ajánlott.
FELHASZNÁLÁSA
6. Felhasználása
Gyógytea:
A fagyöngyből soha nem készítünk forró teát. A szárított növényből 3 grammot, egy csapott evőkanálnyit leöntünk 2,5 dl desztillált vagy más mészmentes hideg vízzel, és 12 órán keresztül lefedve áztatjuk. Célszerű este beáztatni, reggel leszűrni és hidegen vagy langyosra melegítve fogyasztani lehetőleg étkezés előtt.
Magas vérnyomásra, érelmeszesedésre napi egy csészével reggel éhgyomorra. Szívbetegeknek hetente 1-3-szor egy csészével lefekvés előtt. Ingadozó vérnyomásra hetente 2-3-szor éhgyomorra. Méherősítésre napi 3-szor 1 mokkáskanál tinktúra 4 héten keresztül Megelőzésként, immunerősítésre havonta 2-3 csésze is elegendő, melyet a fent
leírt módon kell elkészíteni és fogyasztani.
KÜLSŐLEG
Külsőleg:
Meleg borogatást készíthetünk leveléből és összezúzott bogyójából érszűkületre, visszérre, ízületi fájdalmakra.
KUTATÁSOK
Rosszindulatú betegségek gyógyításában már a híres svájci orvos, Rudolf Steiner (1861-1925) is használta. Legújabb németországi kutatások szerint a fagyöngy citosztatikus (sejtvédő) és immunerősítő tulajdonságokkal rendelkezik, gátolja az áttétek kialakulását.
HATÓANYAGA
2. Hatóanyagai
Flavonoidok, kávésav, szaponin, alkaloidák, gyanta, kolin, acetilkolin, lektin, polipeptid, viszkotoxin, termésében poliszacharidok. A lektin és a viszkotoxin nagy adagban mérgező tulajdonságúak, ezért a napi adagolást szigorúan be kell tartani és semmilyen körülmények között nem szabad túllépni!